Sute de cărţi, furate din librării în 2012. Care au fost cele mai râvnite volume

Articole

Românii vor să citească, dar nu şi să plătească pentru cărţi sau să meargă la bibliotecă. Aşa că aleg furtul. Anul trecut, sute de volume au dispărut de pe rafturile librăriilor. Pedeapsa însă este la fel de mare ca pentru orice altă hoţie: până la zece ani de închisoare.

În 2011, românii au fost în totalitate vrăjiţi de cartea “Mănâncă, roagă-te, iubeşte!”, încât au uitat să o plătească. 49 de exemplare au dispărut, ca prin minune, de pe rafturi.

Furturile, însă, nu s-au oprit aici. 42 de exemplare din “Amurg” parcă s-au evaporat dintr-un singur lanţ de librării. Apoi, pe locul trei în preferinţele intelectualilor cleptomani s-a aflat volumul pentru copii “Elefantul cu pătrăţele”, o carte care costă puţin peste 4 lei.

În procente, 80% dintre cei care au încercat să-şi însuşească cărţi fără să le plătească au ajuns la poliţie. Anul trecut, hoţii au fost mai mulţi ca niciodată, spun librarii.

“Există o boală care se numeşte cleptomanie şi, oricât de neplăcut ar fi, să ne raportăm la ea este o realitate”, a declarat Mariana Stanciu, sociolog.

Mai există şi o a treia categorie: cei care nu pot trăi fără cartea respectivă, însă nu şi-o permit. Chiar dacă scopul este unul nobil, în cazul de faţă cultualizarea, furtul tot furt rămâne şi, de cele mai multe ori, se pedepseşte cu închisoarea.

Cele mai furate cărţi în 2012:

1. “Mănâncă, roagă-te, iubeşte!” – 49 bucăţi

2. “Amurg” – 42 bucăţi

3. “Elefantul cu pătrăţele” – 39 bucăţi

4. “Secretele succesului” –  31 bucăţi

5. “Şi am spus da, o poveste de iubire” – 31 bucăţi

6. “Viaţa nu-i crotiă după calapod” – 31 bucăţi

Librarii recomandate de noi:


Librarie.net

Carturesti.ro

Libris.ro

BookZone.ro

eMag.ro

BookCity.roNo Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole
Top 6 cărți de educație financiară care îți oferă resurse mai valoroase decât banii!

Ne plângem mai mereu că nu avem bani, dar de fapt, de cele mai multe ori nu banii sunt cei care ne lipsesc, ci educația. Adică știința de a administra banii, puțini sau mulți, pe care îi câștigăm. Nu trebuie să te învinuiești pentru asta. Motivul se află probabil în …

Articole
Pachet CĂRȚI: “Ințelepciunea și ABC-ul psihopaților”, Kevin Dutton

Intelepciunea psihopatilor – Cumpara cartea de aici Optimismul extrem este o marca distinctiva a psihopatilor, ei fiind mereu in stare sa intoarca pana si cea mai pacatoasa situatie in favoarea lor. Manat de curiozitate, Dutton incepe un periplu amplu si epuizant intre cele mai cunoscute laboratoare psihologice, inchisori de maxima …

Articole
Lucrările lui Harari îți vor forma o nouă perspectivă asupra istoriei

Sapiens ne-a arătat de unde venim. Homo Deus ne arată încotro ne îndreptăm, iar 21 de lecții pentru secolul XXI va reveni la probleme actuale cu impact global. Vei porni prin a afla mai multe despre Homo Sapiens – chiar din vremea când Pământul avea cel puțin șase specii de oameni …